Slovensko: parlament nepodpořil EFSF, vláda padla

12.10.2011
čtk

Slovenská vláda premiérky Ivety Radičové padla. V hlasování o důvěře, se kterou spojila navýšení pravomocí záchranného fondu EFSF, ji nepodpořili poslanci druhé nejsilnější vládní strany Svoboda a solidarita.

Koalice čtyř stran pravého středu se kvůli rebelujícím liberálům několik týdnů nedokázala dohodnout na podpoře dokumentu, jehož platnost si vyžaduje souhlas všech 17 zemí Evropské měnové unie.

Očekává se, že parlament se v příštích dnech znovu pokusí schválit navýšení pravomocí záchranného fondu eurozóny. Předtím by se ale měla uskutečnit schůzka parlamentních stran. Dokument totiž v principu neodmítá opoziční Směr-sociální demokracie expremiéra Roberta Fica, který už dopředu vybídl koalici k jednání. Strana dříve uvedla, že záchranný fond v opakovaném hlasování podpoří výměnou za vypsaní předčasných voleb nebo rekonstrukci vlády. Fico před zahájením schůze sněmovny ale tvrdil, že do rekonstruované vlády jeho seskupení vstupovat nechce.

Další vývoj bude záviset také na prezidentovi Ivanovi Gašparovičovi, jenž musí vládu podle ústavy odvolat. Ministři a premiérka ale zůstanou v úřadu až do jmenování nového kabinetu. Gašparovič je v současnosti na oficiální návštěvě asijských států.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek