Rozhodnou dnešní summity o budoucnosti eura?

26.10.2011
čtk

V Bruselu se dnes uskuteční summity Evropské unie a eurozóny, které budou s napětím sledovat světové finanční trhy. Evropští lídři slibují, že přijdou s komplexním opatřením na vyřešení dluhové krize, která zmítá hlavně eurozónou, ale současně ohrožuje i evropskou a světovou ekonomiku.

Balík by měl zahrnovat plán na rekapitalizaci evropských bank, navýšení síly záchranného fondu eurozóny a také výrazné seškrtání řeckých dluhů soukromými investory.

V případě bank se hovoří o potřebě navýšení kapitálu o více než 100 miliard eur. Záchrannému fondu by se měla několikanásobně navýšit jeho finanční síla, ovšem bez toho, aby členské státy musely zvýšit garance.

Garance nyní čítají 780 miliard eur, díky čemuž reálná úvěrová kapacita fondu činí 440 miliard eur. Z nich ale část už byla použita na záchranné úvěry pro Portugalsko a Irsko a zbytek by zřejmě nestačil na záchranu zemí, jako jsou Španělsko a Itálie. Nad nimi se vznáší hrozba, že by se do nich mohla dluhová krize plnou silnou přelít. Napětí panuje zejména kolem Itálie, po níž Brusel chce slyšet jasné kroky vedoucí ke stabilizaci veřejných financí.

Klíčové je i seškrtání části řeckých dluhů bankami a dalšími privátními investory. V červenci Evropská rada dohodla odepsání 21 procent, nyní se ale hovoří o 50 až 60 procentech. Banky zatím nabízejí jen 40 procent.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek