Štefan Füle: Krizi eurozóny by měla řešit EU27

26.10.2011
Euroskop

O problémech i budoucnosti eurozóny a jejích dopadech na Českou republiku diskutovali eurokomisař Štefan Füle, státní tajemník proevropské záležitosti Vojtěch Belling, i bývalý předseda Evropského parlamentu Pat Cox, kteří se sešli na konferenci Budoucnost eurozóny a role ČR.

Problémy eurozóny má řešit EU27

Podle Evropského komisaře pro rozšíření, Štefana Füleho, je dobře, že v České republice začíná být euro registrováno, byť v negativních souvislostech. Praha by se o něj měla zajímat bez ohledu na případný vstup do eurozóny; její stabilita je v našem nejlepším zájmu, otevřel konferenci Füle a dodal, že krize společné měny je systémový problém, který si zaslouží komplexní řešení sedmadvacítky. Podle českého zástupce v Komisi krizi pomůže jedině další prohloubení integrace.

Neléčit symptomy, ale příčiny krize

Eurozóna by se na místo zakrývání symptomů a odsouvání problémů, měla zaměřit na příčiny krize a její prevenci, myslí si Vojtěch Belling, státní tajemník pro evropské záležitosti Úřadu vlády. Prevencí ovšem nemyslel Pakt stability a růstu, který označil za rozbředlý. Podle Bellinga může krizi vyléčit pouze změna primárního evropského práva, která je schopna zajistit účinnou akci i legitimitu.

Demokracie reagují pomaleji, než trhy

Na konferenci dále vystoupil Jan Michal, vedoucí českého zastoupení Evropské Komise, který krize eurozóny označil za krizi důvěry ve společnou měnu pro české firmy i podnikatele. Podle Pata Coxe poukazuje také na nedostatky evropských demokracií. Ty totiž reagují mnohem pomaleji, než světové trhy, uzavřel první panel konference bývalý předseda Evropského parlamentu.

Pondělní konference se uskutečnila u příležitosti 20. výročí znovuobnovení Evropského hnutí v ČR, které nyní slouží jako diskusní platforma současných problémů evropské integrace. Dobou svého konání se s výbornou politickou přesností strefila mezi dva nejdůležitější summity eurozóny. Konferenci uspořádalo Evropské hnutí v ČR ve spolupráci se Zastoupením Evropské komise, Úřadem vlády ČR, polským předsednictvím v Radě EU a francouzským velvyslanectvím v Praze.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek