Novým bulharským prezidentem je konzervativec Plevneliev

31.10.2011
čtk

Bulharští konzervativci jsou od včerejška v čele vlády i prezidentského úřadu. Prezidentské volby vyhrál kandidát vládní pravice Rosen Plevneliev, uvedla v noci na dnešek agentura AFP. Ačkoli konečné výsledky ještě nebyly oznámeny, Plevnelievův socialistický rival Ivajlo Kalfin už podle agentury AP přiznal porážku.

Bulhaři svým hlasováním podpořil stabilitu země, prohlásil o výsledku voleb premiér Bojko Borisov. Plevneliev prezidentský úřad oficiálně převezme v lednu 2012. Vystřídá socialistu Georgiho Parvanova, kterému bulharská ústava po dvou funkčních obdobích neumožňuje znovu kandidovat.

Místní média s odvoláním na předběžné výsledky uvádějí, že Plevneliev v rozhodujícím druhém kole získal kolem 54,8 %, zatímco Kalfin 45,2 % hlasů. Volební komise hovoří o účasti 42 % voličů.

První prezidentské volby po vstupu Bulharska do Evropské unie v roce 2007 jsou podle agentury DPA testem vlády premiéra Bojka Borisova. V roce 2009 se slibem vykořenit korupci drtivě vyhrál se svou stranou Občané za evropský rozvoj Bulharska (GERB) parlamentní volby. Borisovův kabinet tvrdě postupuje proti úplatkářství, čímž si udržuje vysokou popularitu.

Spolu s prezidentskými volbami se v neděli ve 173 z 264 bulharských měst hlasovalo o obsazení postů primátorů. S ohledem na vysokou popularitu premiéra Borisova se očekává, že většinu míst získá jeho strana GERB.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek