Dostane Papandreova vláda důvěru parlamentu?

04.11.2011
čtk

Řecký parlament má dnes hlasovat o důvěře vládě socialistického premiéra Jorgose Papandrea, který v posledních dnech čelí velkému vnitropolitickému i zahraničním tlaku kvůli svému návrhu na uspořádání referenda o záchranném finančním balíku pro Řecko. Zda vláda hlasování přestojí, není jisté.

Ještě ve středu měla vládní strana PASOK ve 300členném parlamentu podporu 152 zákonodárců. Od té doby však údajně už tři socialistické poslankyně daly najevo, že kabinet při hlasování o důvěře nepodpoří, a proto se dá výsledek dnešního hlasování jen těžko předvídat.

O pád vlády usiluje zejména nejsilnější opoziční strana Nová demokracie (ND), jejíž předseda ve čtvrtek Papandrea vyzval k rezignaci. ND požaduje vytvoření úřednické vlády, která by zemi co nejrychleji dovedla k předčasným volbám. Ty ale Papandreu, který zatím odstoupit odmítá, považuje za nejhorší možné řešení.

Plán Papandrea na referendum o finanční pomoci od EU a MMF kritizovala nejen řecká opozice, ale i někteří členové jeho vlastní strany. Rozladil také řadu představitelů zemí EU, jejíž přední činitelé ve čtvrtek poprvé otevřeně naznačili možnost odchodu Řecka z měnové unie, pokud Atény nepřijmou dohodnuté řešení krize.

Podle čtvrtečních prohlášení řeckých politiků se ale zdá, že dohodu o finanční pomoci nakonec podpoří největší opoziční strana. Tím by pro ni hlasovaly více než dvě třetiny zákonodárců a i z Papandreova pohledu by už referendum bylo zbytečné.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek