Papadimos: Úkolem řecké vlády je splnit dohodu s eurozónou

15.11.2011
čtk

Nový řecký premiér Lukas Papadimos označil za hlavní úkol své přechodné vlády pokračování v úsporných opatřeních a ekonomických reformách. V pondělním projevu k parlamentu upozornil, že jedině plněním závazků k eurozóně bude moci Řecko dál dostávat mezinárodní finanční pomoc a bude mu dle dohody z října část dluhů odpuštěna.

Papadimos kritizoval kroky předchozích řeckých vlád, které zemi uvrhly do dluhové pasti. Jejich politika podle něj zhoršila hospodářskou recesi a nezaměstnanost. Premiér zdůraznil, že tento vývoj lze zvrátit nezbytnými reformami, které je třeba uskutečnit rychle a efektivně.

Papadimos se sejde s věřiteli

Premiér tak odstartoval parlamentní rozpravu, která bude trvat zřejmě až do středy, kdy bude parlament hlasovat o důvěře. Tu by měl Papadimos díky podpoře převážné většiny zákonodárců bez problémů získat, poté ale bude muset vláda urychleně jednat, aby od EU získala přislíbenou finanční pomoc, která je pro stát životně důležitá.

Kabinet v Aténách musí v následujících týdnech přesvědčit eurozónu, aby z celkových 110 miliard eur finanční pomoci uvolnila poslední splátku ve výši osmi miliard. Peníze měli Řekové dostat už před měsícem, ale jejich vyplacení se zdržuje, protože věřitelé dosud nedostali záruky, že Atény budou plnit svou část dohody o oddlužení. Pokud Řecko splátku nedostane do půli prosince, stát kvůli platební neschopnosti zkrachuje.

Vyplacení této splátky označil také Papadimos za prvořadý cíl, protože země vystačí s nynějšími financemi pouze do 15. prosince. Papadimos by měl se zástupci trojice věřitelů z Mezinárodního měnového fondu, Evropské centrální banky a Evropské unie jednat už ve čtvrtek.

Demonstrace proti schůzce

Nejistotu do plánu vnáší chystaná masová demonstrace. Právě ve čtvrtek se totiž mají v centru řecké metropole sejít desítky tisíc lidí, aby dalynajevo nesouhlas s protikrizovými opatřeními – demonstrace v den výročí studentského povstání z roku 1973 má být jednou z největších za poslední měsíce a setkání politiků by mohla logisticky zkomplikovat.

Bouřlivá parlamentní debata, jež se čeká po představení programu nové vlády, nebude přes očekávaný výsledek jen formalitou. Šéf konzervativců z Nové demokracie (ND) Antonis Samaras v debatě prohlásil, že jeho strana už nebude hlasovat pro žádná další úsporná opatření. Navíc odmítl podepsat písemný závazek schválení úspor, který po Řecku žádá eurokomisař pro hospodářské a měnové záležitosti Olli Rehn – podle Samarase musí stačit ústní souhlas.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek