Stav francouzské ekonomiky by měl v Evropě vyvolat paniku

16.11.2011
čtk

Neschopnost rychlé adaptace francouzské ekonomiky a její nevalné zdraví by mělo v eurozóně vyvolat paniku. Ze zemí s nejvyšším ratingem si vede zdaleka nejhůř, tvrdí dnešní studie bruselského institutu Lisabon Council, která zkoumala hospodářské zdraví 17 zemí měnové unie.

Zpráva Euro Plus Monitor umístila Francii z hlediska celkového ekonomického zdraví na 13. příčku. Studie hodnotí růstový potenciál, zaměstnanost, spotřebu a ekonomickou adaptaci. Tou se rozumí snižování rozpočtových deficitů a omezování nákladů na pracovní sílu, kde se Francie dostala až na 15. místo. Z hlediska většiny kritérií pro hodnocení pokroku je Francie blíže Španělsku a Itálii než zbylým zemím s AAA ratingem, tedy Německu, Rakousku a Nizozemsku, konstatuje zpráva. Nahrává tak obavám, že druhá největší ekonomika eurozóny půjde stejnou cestou jako Itálie a Španělsko.

Francie se krizi eurozóny přizpůsobit nechce

Faktem je, že náklady na obsluhu francouzských dluhů rostou. Výnos státních obligací s desetiletou splatností dosáhl 3,46 %, což je téměř maximum od zavedení eura a více než dvojnásobek výnosu obdobných dluhopisů v Německu. Ze šesti zemí eurozóny s AAA ratingem je zdraví francouzské ekonomiky nejslabší, uvádí zpráva. V této kategorii skončila Francie těsně nad Itálií, Portugalskem a Řeckem, zatímco Španělsko ji předběhlo.

Velký problém představuje slabá konkurenceschopnost a udržitelnost veřejných financí. Co se týče vládních výdajů, je na tom Paříž z celé eurozóny nejhůře. Pokulhává i pokud jde o celkovou adaptaci na krizi eurozóny. Zpráva navíc konstatuje, že na rozdíl od Berlínu, který se v této kategorii umístil ještě hůře, zůstává nečinná. Od základu zdravé státy, jako Německo, nemají takovou potřebu přizpůsobit se. U země s problémy, jaké má Francie, však vyvolává chybějící adaptace obavy, píše zpráva.

Agentury se bojí říct, že AAA rating je minulostí

Analytici uvádějí, že finanční trhy již Francii hodnotí výrazně pod kategorií AAA, kde jsou měřítkem Německo a Británie. Zpoždění agentur lze vysvětlit obavami z útoků evropských činitelů, které provázely minulé snižování ratingů. Agentury mají strach, že snížení ratingu Francie vyvolá novou vlnu dluhové krize s nepředvídatelnými následky, včetně rozpadu eurozóny. Francie musí omezit vládní spotřebu, zlepšit vyhlídky vzdělání a lépe využívat talentovanou pracovní sílu, píše studie. Předpokládá však, že potřebné reformy nepřijdou dříve než po prezidentských volbách příštího roku.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek