Krize zasáhla Německo. Neudalo třetinu dluhopisů

24.11.2011
Euroskop

Německo zažilo nejhorší prodej dluhopisů od vzniku eura. Z nabízených dluhopisů v hodnotě 6 miliard eur našly ve středu kupce cenné papíry jen za 3,64 miliard eur. Neúspěšná dluhopisová aukce posiluje obavy, že dluhová krize zasahuje i nejsilnější ekonomiku eurozóny.

Mnoho analytiků považuje nedosažení cíleného objemu při prodeji dluhopisů za neúspěch. Německá dluhová agentura to popírá. „Nevidíme žádné známky toho, že by investoři ztráceli zájem o německé dluhopisy, řekl její mluvčí. „Neměli bychom přeceňovat interpretaci dnešních výsledků, dodal.

Podle některých odborníků mohly zájemce odradit nízké výnosy německých dluhopisů. Průměrný výnos desetiletých dluhopisů dosáhl historického minima 1,98 procent. Výnosy v posledních týdnech klesaly, protože investoři se s prohlubováním krize v periferních ekonomikách začali zbavovat rizikových cenných papírů a uchýlili se k bezpečným aktivům, mezi nimi i k německým státním dluhopisům.

Konec německé bezpečné pevnosti?

„Nejhorší emise německých dluhopisů od zavedení eura je jasným signálem Berlínu, že dluhová krize není problémem jiných, ale i problémem Němců, komentuje ale slabý prodej dluhopisů německý deník Financial Times Deutschland (FTD). Podle komentátora investoři nevěří eurozóně, a tím ani Německu, neboť jsou si vědomi, že ani Spolková republika není nedotknutelná.

Ačkoli Německo zatím navenek platilo za „pevnost jistoty, nesmí se podle FTD zapomínat na některá čísla. Německý státní dluh v roce 2010 dosahoval 83,2 procenta HDP, což je víc než dluh Španělska či Polska. „Rozpočtový deficit dosáhl 4,3 procenta, což je v evropském srovnání ještě dobré, ale například Dánsko nebo Maďarsko hospodařily lépe, doplňuje FTD a připomíná, že státní rozpočet Německa na příští rok počítá se zvýšením deficitu o další čtyři miliardy eur.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek