Šest zemí eurozóny plánuje společné „elitní dluhopisy“

28.11.2011
Euroskop

Německo připravuje „elitní bondy“, za které by společně ručilo šest států eurozóny s nejlepším ratingem AAA. S jejich pomocí by bonitní země financovaly nejen své dluhy, ale poskytovaly by i finance problematickým členům měnového klubu. O plánu, který údajně připravuje německé ministerstvo financí již mnoho týdnů, informuje Welt on-line.

Podle zdrojů z německé státní správy vznikly již první návrhy, podle kterých by země s ratingem AAA, tedy Německo, Francie, Finsko, Lucembursko, Nizozemí a Rakousko začaly vydávat společné dluhopisy. Jejich úrokovou sazbu němečtí experti odhadují na 2 až 2,5 procenta. S pomocí těchto „elitních bondů by eurozóna získala finance na záchranu zemí jako Itálie a Španělsko.

Německá vláda zprávu serveru Welt on-line dementovala. Prioritou Berlína je podle mluvčího ministerstva financí stabilní unie, kterou má zajistit změna evropských smluv, která umožní přísnější kontrolu rozpočtové ukázněnosti. „To je cesta k získání důvěry trhů, stojí v ministerském prohlášení.

Welt on-line však s odkazem na důvěryhodné zdroje tvrdí, že o „dluhopisech evropského jádra jedná Německo s experty dalších zemí již týdny. Naposledy na pátečním setkání ministrů financí Německa, Finska a Nizozemí v Berlíně. Do vyjednávání je zapojena i Velká Británie.

Rozhodnutí by mělo padnout na summitu 8. prosince. „Je to osudové stadium pro euro, potřebujeme řešení, které do tří měsíců zabere, řekl vysoký evropský diplomat. Pokud „elitní bondy vzniknou, hrozí podle analytiků nebezpečí, že se eurozóna rozdělí na rozpočtově ukázněné jádro a zbylé státy. To však podle serveru Welt on-line není v německém zájmu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek