Británie nebude bojkotovat fiskální integraci EU-17

02.12.2011
Euroskop

Britský premiér David Cameron na dnešní schůzce v Paříži ubezpečí francouzského prezidenta Nicholase Sarkozyho, že Británie nebude sabotovat snahu eurozóny posílit fiskální disciplínu v rámci 17členného klubu. Informuje o tom Financial Times.

Přestože Cameron chce zajistit, aby dohoda států eurozóny nepoškodila londýnské finanční centrum, potvrdí britský premiér v Paříži, že nevyužije současnou krizi k tomu, aby získal některé pravomoci z Bruselu zpět na národní úroveň.

David Cameron je pod tlakem více než stovky konzervativních poslanců, kteří chtějí využít krize eurozóny k novému přeformulování evropských smluv. Při této příležitosti by si přáli, aby Londýn získal zpět pravomoci v oblasti sociální politiky a zaměstnanosti.

Cameron nicméně Sarkozyho na schůzce ujistí, že nechce boj o navrácení pravomocí do Londýna zahajovat nyní. Zásadním britským zájmem je pomoci eurozóně vyřešit dluhovou krizi. Na jejím překonání závisí britské hospodářství, které 40 procent produkce exportuje do 17 států měnové unie.

„Prioritou vlády je zajistit, že eurozóna přežije – ostatní je nyní otázkou budoucnosti, řekl pro Financial Times poslanec konzervativní strany.

David Cameron podpořil Nicolase Sarkozyho a německou kancléřku Merkelovou v tom, aby urovnali své neshody a pokračovali v cestě měnové unie k fiskální integraci. Současně Británie trvá na některých podmínkách. Užší integrace eurozóny by neměla zasáhnout britské finančnictví a evropský vnitřní trh, jehož součástí je všech 27 členů EU.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek