S&P uvažuje o snížení ratingu záchranného fondu EFSF

06.12.2011
čtk

Mezinárodní ratingová agentura Standard & Poor’s uvažuje o snížení nejvyššího ratingu Evropského fondu finanční stability (EFSF). Udělala by to v případě snížení ratingů zemí se známkou AAA, před nímž varovala v pondělí.

S&P uvedla, že zařadila rating EFSF do režimu pozorování s negativním výhledem. Dodala, že rating EFSF by z nejvyšší úrovně AAA mohla snížit o jeden nebo dva stupně.

S&P v pondělí varovala před snížením ratingů 15 zemí eurozóny. Německu, Rakousku, Belgii, Finsku, Nizozemsku a Lucembursku hrozí v rámci bezprecedentního hromadného snížení ratingových známek degradace o jeden stupeň. Ostatním zemím, včetně Francie, dokonce o dva.

S&P přeřadila ratingy zemí eurozóny do režimu pozorování s negativním výhledem kvůli systémovému tlaku, který měnová unie zažívá v důsledku dluhové krize. Trhy požadují u státních dluhopisů těchto zemí vyšší rizikovou přirážku, než by odpovídalo jejich ratingům. Mezi evropskými politiky panují rozpory ohledně řešení krize a narůstá riziko hospodářské recese v eurozóně.

Režim pozorování s negativním výhledem znamená, že agentura začíná zkoumat, zda příslušný rating sníží. Výsledek by měla oznámit do tří měsíců.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek