Soud se Chirakem: 2 roky podmínka

15.12.2011
čtk

Podmíněný trest dvou let vězení uložil dnes pařížský soud exprezidentovi Chirakovi, který byl obžalován ze zneužívání veřejných prostředků a z nezákonného zisku v souvislosti s nelegálním zaměstnáváním osob na pařížské radnici v době, kdy ji vedl jako primátor. Informovala o tom agentura AFP.

Osmasedmdesátiletému Chirakovi teoreticky hrozilo až deset let vězení a pokuta až 150.000 eur (asi 3,7 milionu korun). O jeho osvobození navíc při procesu požádala nejen obhajoba, ale i prokuratura. Ta dospěla k závěru, že Chirakovi lze vyčíst špatný úsudek, ale nikoli zapojení do zločinného spolčení.

Žalobu stáhla už dříve i radnice, které na základě dohody Chirac zaplatil 500.000 eur (asi 12,4 milionu korun) s tím, že přestože nic neprovedl, cítí jako tehdejší šéf radnice odpovědnost.

Chirac byl starostou francouzské metropole v letech 1977-1995 a hlavou státu v letech 1995-2007. Na přelomu 80. a 90. let radnice pod jeho vedením údajně zaměstnávala přes dvě desítky lidí, kteří ve skutečnosti pracovali pro Chirakovu neogaullistickou stranu Sdružení pro republiku.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek