Španělský parlament potvrdí nového premiéra Rajoye

20.12.2011
čtk

Španělský parlament má dnes potvrdit ve funkci nového premiéra Mariana Rajoye. Jde v podstatě o formalitu, protože Rajoyovi lidovci mají v poslanecké sněmovně po listopadových parlamentních volbách jasnou většinu.

Šestapadesátiletého politika minulý týden na post šéfa španělské vlády navrhl král Juan Carlos. Až Rajoye ve funkci premiéra schválí poslanci, převezme od krále jmenovací dekret a jmenuje svůj nový kabinet.

Nová španělská vláda chce ještě do konce letošního roku schválit sérii nejnaléhavějších opatření, která mají pomoci stabilizovat bankrotem ohroženou ekonomiku. Rozpočtový deficit by se měl díky nim v příštím roce snížit zhruba o 16,5 miliardy eur (zhruba 400 miliard korun).

O připravovaných reformách zatím hovořil spíše obecně a zmínil například nutnost rozsáhlých škrtů nebo změn na trhu práce. Zopakoval některé sliby, které zaznívaly už během volební kampaně – například zavedení bonusu ve výši 3000 eur (kolem 75.000 korun) pro každého živnostníka, který v roce 2012 přijme nového zaměstnance. Státní úřady také nebudou přijímat nové pracovníky. Rajoy zároveň však ujistil, že se úspory nedotknou plánovaného zvyšování důchodů a že se předpokládá zrušení daně z nákupu nemovitosti.

Čtvrtá největší ekonomika eurozóny už delší dobu bojuje s vysokou nezaměstnaností a nově také s hospodářskou recesí. Vláda si stanovila cíl na postupné snižování deficitu a příští rok ho chce srazit na 4,4 procenta HDP.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek