Cameron: Londýn zablokuje daň z finančních transakcí pro EU

09.01.2012
čtk

Britský premiér David Cameron včera uvedl, že nebude-li daň z finančních transakcí zavedena celosvětově, zablokuje její zavedení v Evropské unii. Daň prosazují hlavně Francie a Německo, její schválení však vyžaduje souhlas všech 27 členských zemí.

Cameronovo prohlášení je další známkou prohlubujícího se konfliktu mezi největšími státy EU. Britská opozice proti dani pramení z obav, že daň poškodí světové finanční centrum City of London.

Británie varuje před odchodem bank z EU

Hrozba veta nové daně přichází měsíc poté, co britwský premiér rozzlobil své partnery v EU, když odmítl novou dohodu EU o větší fiskální integraci v eurozóně. Kritikové upozorňují, že jeho kroky mohou způsobit izolaci Londýnu od zbytku EU.

Cameron argumentuje tím, že zavedení nové daně pouze v Evropě bude mít za následek přesun řady finančních institucí do jiných oblastí a odtud i ztrátu pracovních míst a daňových příjmů, což poškodí celou Evropu. Premiér naopak navrhl, aby se Brusel inspiroval v Británii a okopíroval daně, které zavedla pro banky a obchody s akciemi.

Paříž na Londýn čekat nehodlá

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy v pátek uvedl, že Paříž nebude čekat na schválení daně všemi členy EU. Francie by mohla o dani rozhodnout ještě do konce ledna, takže parlament by o ni mohl hlasovat již příští měsíc, dodal státní tajemník Benoit Apparu.

Evropská komise přijala plán na zavedení daně z finančních transakcí loni v září. Obchody s akciemi a obligacemi mají být zdaněny sazbou 0,1 % a s deriváty 0,01 %. S myšlenkou zdanění finančních transakcí přišel již na počátku 70. let minulého století nositel Nobelovy ceny James Tobin, který tak chtěl odradit od spekulativních obchodů.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek