Sarkozy chce prosadit finanční daň ještě před volbami

09.01.2012
Euroskop

Francouzská středo-pravicová vláda v neděli oznámila, že do konce února předloží parlamentu návrh nové daně z finančních transakcí. Prezident Nicolas Sarkozy usiluje schválit daň, o jejímž zavedení se na evropské úrovni vedou spory, i bez souhlasu evropských partnerů. Francouzští finančníci varují, že tím poškodí roli Paříže jako finančního centra.

„Zavedení daně z finančních transakcí, která by nebyla alespoň na evropské úrovni, oslabí francouzskou ekonomiku… a postavení Paříže v evropské a světové ekonomice, vyjádřila se asociace finančních trhů Paris Europlace.

Prezident Sarkozy v pátek potvrdil, že jeho vláda usiluje o zavedení tzv. Tobinovi daně ještě před dubnovými prezidentskými volbami. Pokud to bude nutné, udělá tento krok i osamocena. Další zpoždění je podle Sarkozyho „neakceptovatelné.

Zavedení daně z finančních transakcí bude i jedním z témat dnešní schůzky francouzského prezidenta s německou kancléřkou Merkelovou. Proti dani, jejíž zavedení od roku 2014 navrhla v září Evropská komise, má mnoho nepřátel napříč Evropskou unií. Odmítají jí Velká Británie, Švédsko i Česká republika. V daňových otázkách rozhoduje o nové legislativě Rada EU jednomyslně. Pravděpodobnější je proto její uvedení pouze v rámci eurozóny, než v celé EU-27.

Úsilí o zavedení finanční daně je součástí série akcí, které Nicolas Sarkozy podniká ve snaze o své znovuzvolení. V novoročním projevu jí označil za jednu ze svých tří priorit vedle snížení nákladů na zaměstnávání a školení pro nezaměstnané.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek