FT: Snížení ratingu Francie neznamená konec světa

16.01.2012
čtk

Rozhodnutí agentury Standard & Poor’s snížit francouzský rating je moment, kterého se mnozí báli, zejména prezident Nicolas Sarkozy. Přestože může podrazit nohy snahám o zažehnání dluhové krize, není to konec světa. Nejpravděpodobnějším výsledkem a nejlepší nadějí je, že rozhodnutí mnoho nezmění, píše v dnešním komentáři britský list Financial Times (FT).

Úvěrové ratingy států jsou jako takové irelevantní, protože neodhalují nové informace. To do určité míry připustila i S&P, když zveřejnila metodologii založenou na faktorech obecně užívaných při posuzování rizika v případě států. Mají-li rozhodnutí o ratingu dopad, i když by tomu tak být nemělo, je to proto, že vlády jim tuto roli přisoudily prostřednictvím oficiální regulace a rétorickým fetišizováním, píše FT.

Snížení rating nejvíce uškodí Sarkozymu

V případě Francie byl hlavním fetišistou její prezident, který dlouho trval na posvátnosti razítka AAA. Až nedávno on a jeho vláda zjistili, odkud vítr vane a začali předstírat lhostejnost. Kdo na snížení ratingu určitě prodělá, je Sarkozy sám. Několik měsíců před prezidentskými volbami bude doma vypadat jako slaboch a bude mít horší karty při jednáních v eurozóně. Jinak by ekonomický dopad mohl být omezený. Francie postupně dostává své státní finance pod kontrolu a snížení ratingu o jeden stupeň jednou agenturou nemusí zvýšit náklady na půjčky, jak ostatně už v srpnu zjistily Spojené státy.

Snížení ratingu by prospělo eurozóně

Hlavní obětí by tak mohl být AAA rating záchranného fondu eurozóny, což by však podle FT nebylo vůbec špatné. Kdyby eurozóna přijala pro svůj záchranný fond rating AA, odstranilo by to omezení, které si sama stanovila pro fondy na pomoc ohroženým státům, zdůrazňuje list. Protože jsou však trhy křehké a vrtošivé, nelze vyloučit horší důsledky. Psychologický náraz by mohl znovu rozdmýchat paniku na trzích s italskými a španělskými dluhopisy, které se tento týden zdály po předvánočních turbulencích relativně klidné.

Není pochyb o tom, že snížení ratingu jen zvýší hněv vůči ratingovým agenturám, hlavně vůči S&P, která už nediplomaticky načasovala snížení ratingu Spojených států. Ale jak poznamenává FT, v krizi neexistuje dobré načasování. Vlády eurozóny udělají nejlépe, když se zaměří na řešení jakýchkoli důsledků, které by kroky ratingových agentur mohly mít, radí FT.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek