Proč si Británie oproti Francii udržela rating AAA?

16.01.2012
Euroskop

Když na konci loňského roku varovaly ratingové agentury Francii, že jí hrozí ztráta nejlepšího ratingového hodnocení AAA, reagoval francouzský ministr financí útokem na Británii. François Baroin se vyjádřil, že francouzské hospodářství je v lepším stavu než britské. Proč tedy agentura Standard &Poor’s snížila rating Francii a ne Velké Británii?

Přestože i britské hospodářství se musí vypořádávat s obtížemi, oproti tomu francouzskému disponuje mnohými výhodami. Především má vlastní centrální banku, která je ochotná podnikat akce na pomoc slábnoucímu hospodářskému růstu. Bank of England již zahájila dvě kola tzv. kvantitativního uvolňování. V jejich rámci nakupovala státní dluhopisy a do oběhu pouštěla dodatečnou likviditu. Očekává se, že v únoru zahájí již třetí kolo monetární podpory ekonomiky.

Britské plusy

Britská vláda také zahájila úsporné programy s předstihem oproti kontinentální Evropě. Cameronova vláda přijala první opatření na snížení rozpočtového deficitu již krátce po svém zvolení v květnu 2010.

Velká Británie se také nemusí jako státy měnové unie obávat vynucených nákladů na sanaci ostatních členských zemí eurozóny. Stejně jako například Česká republika nemá podíl na operacích záchranného fondu EFSF ani na budoucích akcích stálého záchranného fondu ESM.

Ani Británie nemá vyhráno

Přes výše zmiňované skutečnosti ani Británie nemá vyhráno a nejlepší rating nemá do budoucnosti zajištěný. V prosinci varovala agentura Moody’s ve své každoroční zprávě, že Velká Británie nemusí být imunní vůči krizi eurozóny a spolu s domácími riziky to může vést ke snížení schopnosti udržet si nejlepší rating AAA.

Agentura Moody’s ocenila, že „britská ekonomika je konkurenceschopná, profituje z flexibilní měny, velmi uvolněné měnové politiky, silných fiskálních institucí a má úspěšnou historii snižování zadlužení a dlouhou dobu splatnosti státních dluhopisů.

Současně ale agentura identifikovala tři rizika. Zadlužení i rozpočtový deficit Británie od roku 2008 soustavně narůstají, zhoršují se i její růstové vyhlídky a expozice vůči dluhové krizi eurozóny narůstá.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek