FT: Francie a Německo chtějí zmírnit kapitálovou přiměřenost

23.01.2012
čtk

Francie a Německo dnes navrhnou zmírnit globální pravidla kapitálové přiměřenosti bank. Chtějí zabránit tomu, aby se nedostatek úvěrů stal problémem pro reálnou ekonomiku. Píše to list Financial Times (FT) s odvoláním německého ministra financí Wolfganga Schäubla a jeho francouzský protějšek Françoise Baroina.

Společným přístupem se Francie a Německo znovu vymezují vůči Velké Británii. Ta vůči bankám naopak požaduje přísnější postoj . Podle FT budou Schäuble s Baroinem žádat uvolnění části bankovních pravidel Basilej III, aby zmírnili jejich negativní vliv na hospodářský růst.

Zvláštní péče by měly dostat ty banky, které zároveň vlastní pojišťovny. Ministři chtějí také navrhnout tříletý odklad pro povinné zveřejňování indexů úvěrové zátěže. Ty ukazují, kolik si banka půjčila, a jak velkému riziku je vystavena v případě, kdy se na trhu rychle snižují ceny aktiv.

Ačkoli požadavky ministrů podle FT zřejmě potěší některé bankéře, řadu politiků v Londýně zřejmě rozčílí. Londýn se snaží zastavit rozmělňování pravidel Basilej III a argumentuje tím, že Berlín a Paříží uplatňují vůči svým bankám příliš měkký postoj.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek