Řecko schválilo úspory za 325 milionů eur, dostane nový úvěr

13.02.2012
čtk

Řecký parlament v neděli schválil balík úsporných opatření, jimiž zahraničí podmiňuje poskytnutí nové finanční pomoci. Jednání parlamentu provázely násilnosti v ulicích Atén a dalších měst.

Podle požadavků eurozóny mají Řekové letos ušetřit dalších 325 milionů eur (8,2 miliardy korun). Nepopulárními úsporami chce vláda zabránit státnímu bankrotu a zajistit úvěr ve výši 130 miliard eur (3,2 bilionu korun). Soukromí investoři jsou ochotni odpustit dalších 100 miliard eur.

Úspory rozdělili vládu národní jednoty

Pro úsporná opatření hlasovalo 199 poslanců, proti bylo 74. Pro hlasovali hlavně socialisté z Panhelénského socialistického hnutí (PASOK) a konzervativci Nové demokracie (ND). I mezi nimi se však našli rebelové; podle agentury AP vyloučili socialisté 22 poslanců, zatímco konzervativci 21, to vše pro odmítnutí balíčku.

Tím se snížila parlamentní většina dvou hlavních stran v třísetčlenném shromáždění z dosavadních 236 na 193. Třetí strana vlády národní jednoty, populistická Lidová ortodoxní výzva (LAOS), už předem oznámila, že balík nepodpoří. Premiér Lukas Papadimos poslance před hlasováním varoval, že odmítnutím balíčku ohrozí pozici Řecka v EU. Bankrot a vystoupení z eurozóny by bylon mnohem horší, než přijetí podmínek pomoci, prohlásil ministr financí Evangelos Venizelos.

Demonstranti zapálili 45 objektů

Proti chystanému propouštění státních zaměstnanců a snižování mezd a penzí demonstrovali včera v Aténách desetitisíce lidí. Část z nich se střetla s policií, která zasáhla slzným plynem a ohlušujícími granáty. Podle AP bylo zraněno 50 policistů a hospitalizováno nejméně 70 protestujících. Dalších 67 osob bylo zatčeno a 70 lidí zadrženo.

Podle agentury Reuters zapálili protestující v centru Atén přes 45 objektů včetně historických budov. Podle řecké televize se násilí rozšířilo i na ostrovy Korfu a Kréta, do Soluně a do měst Agrinio a Volos v centrálním Řecku. Ve Volosu požár poničil radnici a finanční úřad.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek