Sarkozy slibuje referendum k rozpočtovému paktu EU

15.02.2012
čtk

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy uspořádá v případě znovuzvolení referendum k paktu rozpočtové kázně. Podle pravicového deníku Le Figaro by se plebiscitem Sarkozy snažil prosadit potřebnou ústavní změnu v době, kdy vláda nemá parlamentní většinu.

Sarkozy, který má dnes potvrdit kandidaturu v jarních prezidentských volbách, návrhem referenda podniká podle listu protiútok v reakci na oznámení ratingové agentury Moody’s. Ta uvedla, že vzhledem k ekonomickému vývoji Francie je ohroženo její úvěrové hodnocení na nyní nejvyšší hodnotě AAA.

Varování Moody’s necelých 70 dní před prvním kolem prezidentských voleb poškozuje Sarkozyho vládu. Úvěrový rating je důležitý pro investory, kterým ukazuje, jaká je pravděpodobnost včasného splacení úvěru. Má důležitý vliv na ochotu věřitelů půjčovat příslušenému subjektu i na podmínky půjčky.

Každý ví, že bude třeba schválit rozpočtový pakt. Myslíte si ale, že s levicovou převahou v Senátu budeme mít potřebnou kvalifikovanou většinu? Nemyslím si, řekl prezident představitelům své strany UMP. Sarkozy ostře odsuzuje, že prezidentský kandidát socialistů François Hollande slíbil, že v případě zvolení prosadí v rozpočtovém paktu EU změny. Ke smlouvě se kromě ČR a Británie připojily všechny členské státy.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek