Monti vyzval ke společnému hledání cesty z krize eura

16.02.2012
čtk

Evropská unie by měla k řešení hospodářské a finanční krize přistupovat společně a nehovořit o řeckém či italském problému. Prohlásil to italský premiér Mario Monti při svém vystoupení před europoslanci ve Štrasburku. Základem postupného řešení současných problémů podle něj jsou rozpočtová kázeň v kombinaci s podporou hospodářského růstu.

Zdůraznil, že žádná ze zemí sedmadvacítky by se neměla cítit vyloučená z rozhodování o osudu eura. EU by měla do řešení zahrnout všechny státy i přesto, že některé v současné době euro nepoužívají či přijmout nehodlají.

Společná měna je podle Montiho jedním z hlavních kamenů, na kterých nyní unie stojí, a neměla by se proto stát faktorem rozdělení, které je reálně existujícím nebezpečím.

Všechny státy by proto měly usilovat o rozpočtovou disciplínu. Nicméně nový fiskální pakt Monti neoznačil za příliš účinný. Poukázal na to, že sankce již existují, a přesto některé země stále překračují stanovené hranice. Cílem smlouvy o fiskální unii je podle jejích autorů přispět k řešení
současné dluhové krize především v zemích eurozóny posílením fiskální disciplíny a koordinace hospodářských politik členských států EU. Návrh smlouvy na schůzce sedmadvacítky koncem ledna nepodpořily Británie a Česko.

Pakt by mělo 25 evropských států podepsat na příští Evropské radě, která zasedne 1. a 2. března v Bruselu. Český premiér Petr Nečas se před zasedáním hodlá na téma rozpočtové odpovědnosti sejít s britským premiérem Davidem Cameronem.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek