Sarkozymu rostou preference. Volby jsou za 2 měsíce

23.02.2012
Euroskop

Týden poté, co francouzský prezident Nicolas Sarkozy oznámil svoji kandidaturu na hlavu státu, si polepšil v žebříčcích voličské popularity. Současnému vládci Francie přitom ještě na konci minulého roku průzkumy předpovídaly u volebních uren neúspěch. Zdá se, že po oficiálním zahájení kampaně se ale karta obrací.

Od ledna si Sarkozy podle analytiků polepšil o osm procent. Přízně se tak těší už u 38 procent Francouzů, uvedl deník Le Figaro. Bude to ale stačit na porážku jeho největšího rivala ze socialistického tábora Francoise Hollanda?

První kolo prezidentských voleb se má ve Francii konat už za dva měsíce. Podle předběžných odhadů ale tato volba u budoucím šéfovi Elysejského paláce nerozhodne. Ve druhém kole, které se uskuteční na začátku května, má ale podle průzkumů šanci na vítězství právě Holland. Ten by mohl získat asi 59 procent hlasů.

Sarkozyho popularita během jeho volebního období postupně klesala, ať už byla na vině nepříznivá ekonomická situace Francie, nebo Sarkozyho nepopulární kroky jako pozdější odchod do důchodu. Francouzi by rádi na místě prezidenta viděli Hollanda, Sarkozy je podle nich ale lepší v oblasti rozhodování.

Nynější prezident v kandidátském projevu zahrál na vlasteneckou notu. „Nesmíme se bát dát slovo lidu, řekl Sarkozy a slíbil, že pokud ho Francouzi staronovým prezidentem zvolí, bude se s nimi o složitých otázkách radit v referendu.

Prezidentská kampaň současné hlavy státu má v tomto týdnu vyvrcholit v neděli, kdy Sarkozy pronese v Marseille velký projev.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek