Schäuble proti Merkelové: Německý spor o Řecko

23.02.2012
Euroskop

Německo je hlavním hráčem v řešení dluhové krize eurozóny a jeho postoj je zásadní i pro budoucnost Řecka. Jenomže německá politická reprezentace není ve svém postoji jednotná. Rozpory panují mezi kancléřkou Angelou Merkelovou na jedné straně a ministrem financí Wolfgangem Schäublem a koaličními liberálními demokraty na straně druhé.

Má řecký ministr Evangelos Venizelos pravdu, když Německu vyčítá, že se snaží dostat jeho zemi z eurozóny? Záleží, koho v Německu má na mysli, odpovídá komentátor Financial Times Gideon Rachman.

Kancléřka Merkelová trvá na nutnosti udělat vše, co je možné, aby Řecko zůstalo v eurozóně. Jeho odchod by podle ní měl „nedozírné následky. Oproti ní ministr financí Wolfgang Schäuble popudil Řeky výrokem, že Německo může pomoci, ale nemělo by „házet peníze do bezedného sudu.

Podobně i ministr hospodářství z koaličních Svobodných demokratů Phillipe Rösler vzbudil v Řecku emotivní reakce, když se ve středu vyjádřil, že se Athény musí konečně zavázat k reformnímu úsilí a neměly by dostat žádné výplaty peněz bez protihodnoty.

Řecký ministr pro rozvoj Michalis Chryssohoidis na něj reagoval nařčením, že zneužívá výpadů proti Řecku na zvýšení popularity své strany, která by podle průzkumů veřejného mínění ve volbách získala jen necelá dvě procenta hlasů.

Pomoc zadluženému Řecku je totiž mezi Němci značně nepopulární. V anketě německého deníku Bild 53 procent dotázaných podpořilo na začátku února názor, že Řecko by mělo eurozónu opustit. Pro setrvání země v měnovém klubu se vyslovilo jen 34 procent respondentů. Německo přitom jako nejsilnější ekonomika eurozóny nese i největší díl nákladů řešení dluhové krize.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek