Merkelová bojkotuje Sarkozyho konkurenta v prezidentské volbě

06.03.2012
Euroskop

Mezi předními evropskými konzervativními politiky údajně existuje tajná dohoda, která je zavazuje k tomu, aby společně bojkotovali kandidáta na francouzského prezidenta socialistu Francoise Hollanda. Tvrdí to německý týdeník Der Spiegel.

Německá kancléřka Angela Merkelová, britský premiér David Cameron nebo šéf italské vlády Mario Monti. Tito vysoce postavení politici se rozhodli, že se nebudou bavit s Hollandem, který se v brzkých prezidentských volbách ve Francii postaví proti Nicolasi Sarkozymu.

Merkelové a dalším konzervativním politikům se nelíbí Hollandovo nedávné prohlášení. Francouzský politik totiž slíbil, že pokud se dostane do čela Elysejského paláce, znovu nechá otevřít jednání o paktu rozpočtové odpovědnosti. Dokument přitom minulý pátek podepsalo 25 členských zemí. Dohoda má zachránit současnou nelichotivou situaci eura.

Podle týdeníku Spiegel se proti Hollandovi staví i španělský premiér Mariano Rajoy. Překvapením je postoj britského premiéra Camerona. Podle týdeníku sice pakt rozpočtové odpovědnosti nepodepsal, přesto by se jen těžko smiřoval s jiným mužem v čele Francie, než je Sarkozy.

Boj o francouzského prezidenta se přenesl i na půdu Německa. Zatímco kancléřka Merkelová podporuje stávajícího prezidenta Sarkozyho, předseda opozičních sociálních demokratů Sigmar Gabriel se nechal slyšet, že v kampani bude pomáhat Hollandovi.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek