Wilders chce referendum o euru

06.03.2012
čtk

Šéf nizozemské parlamentní krajně pravicové Strany pro svobodu (PVV) Geert Wilders vyzval k referendu, ve kterém by Nizozemci mohli zavrhnout euro a vrátit se k původní měně guldenům. Na tiskové konferenci v Haagu vyjádřil podle agentury AFP přesvědčení, že euro kromě jiného brzdí hospodářský růst.

Wilders připustil, že euro má některé výhody. Za hlavní považuje snížení nákladů spojených s
kurzy a zvýšení dovozů a vývozů. Podle něj ale nevýhody převažují. Euro prý zpomaluje hospodářský růst a snižuje spotřebu obyvatel.

Podle dosavadních průzkumů většina nizozemských voličů euro podporuje, podíl odpůrců se však zvyšuje.

Náklady 51 miliard eur

Wilders odmítl obavy z nákladů na odchod z eurozóny, které se odhadují na 51 miliard eur, s tím, že by se kompenzovaly nezaplacením peněz, které by Nizozemsko nejspíš muselo vydat na záchranu či pomoc Řecka, Itálie, Portugalska a Španělska.

Wildersova strana PVV má velký vliv na vládu. Není členem menšinového kabinetu premiéra Marka Rutteho, ale svými 24 poslaneckými křesly mu zajišťuje většinu v dolní komoře parlamentu.

Škrty v rozpočtu

K zavrhnutí eura vyzval krátce poté, co s premiérem začal jednat o opatřeních, která by měla země přijmout ke snížení státního deficitu. Očekává se, že jednání potrvají více týdnů a budou velmi složitá pro Rutteho, který se stal jedním z hlavních aktérů dohody o rozpočtové kázni, kterou minulý týden podepsaly země EU, s výjimkou Česka a Británie.

Wilders včera potvrdil, že je proti většině dalších škrtů. Nejsem tady moc rád. Pokud budeme jednat jen o financích, bude těžké se dohodnout, řekl šéf krajní pravice po první schůzce. Podle AFP poznamenal, že na některá úsporná opatření přistoupí jen tehdy, pokud mu vláda ustoupí v některých otázkách, především u přistěhovalectví.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek