Sarkozy: Pokud budu znovu prezident, snížím počet přistěhovalců

08.03.2012
Euroskop

Nicolas Sarkozy se krátce před prezidentskými volbami nebojí ostrých slov, kterými by si ale mohl získat přízeň řady voličů. V pořadu televizní stanice France 2 uvedl, že v případě znovuzvolení chce omezit příliv přistěhovalců do Francie. Zároveň plánuje, že imigrantům zpřísní podmínky udělování podpory.

První kolo francouzských prezidentských voleb se uskuteční už 22. dubna. Sarkozy ví, že průzkumy pro něj nemluví příznivě. Podporu obyvatel má totiž jeho konkurent socialista Francois Hollande. Sarkozy teď vytáhl do boje diskutované téma – přístěhovalectví.

S vlnou imigrace se Francie potýká dlouhodobě. Náš systém integrace je na tom čím dál hůř, protože na našem území je příliš cizinců a my jim už nejsme schopni zajistit bydlení, zaměstnání a studium, řekl Sarkozy, který je sám synem maďarského imigranta.

Současný šéf Elysejského paláce plánuje, že roční příliv přistěhovalců sníží z původních 180 tisíc na 100 tisíc. V případě svého znovuzvolení chce zpřísnit i systém vyplácení sociálních dávek pro imigranty. Na ty by podle Sarkozyho měli nárok ti cizinci, kteří by ve Francii žili 10 let, nebo by tam alespoň 5 let pracovali.

Vzpomínky na Angelu

Během pořadu se Sarkozy zmínil i o svých sympatiích k významné evropské političce Angele Markelové. Nebylo lehké získat její srdce, protože vyrůstala za Berlínskou zdí, komentoval vztah s německou kancléřkou francouzský prezident.

Pracovali jsme spolu tři roky, šli jsme spolu z krize do krize, bydleli ve stejných hotelech, přiblížil Sarkozy, jak se sblížil s Merkelovou.

Německá kancléřka se netají tím, že Sarkozy v následujících volbách podpoří. Podle německého týdeníku Spiegel dokonce uzavřela s některými dalšími evropskými politiky dohodu, která jim velí nestýkat se se Sarkozyho soupeřem o Elysejský palác Hollandem.

Francouzský prezident ve vysílání zároveň slíbil, že pokud se znovu ujme úřadu hlavy státu, jako první navštíví ve staronové funkci právě Německo. Ne proto že se mi po Merkelové stýská, ale protože to je žena, která vede 80ti milionový národ a zaslouží si obdiv, dodal Sarkozy.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek