Rumunsko objevilo v Černém moři ložiska plynu

09.03.2012
čtk

Nová ložiska zemního plynu objevená na rumunském teritoriu v Černém mořijsou šestkrát větší než je spotřeba země. Předběžné odhady tvrdí, že se v podzemních ložiscích může ukrývat 42 až 94 milionů krychlových metrů plynu. Ve stejné oblasti jsou zřejmě i další ložiska.

Rumunsko má perspektivu, že dosáhne naprosté energetické nezávislosti. Pokud bude v několika dalších nalezištích stejné množství plynu, jak se domníváme, stane se naše země zdrojem plynu pro další státy v Evropě, řekl prezident Traian Basescu.

Produkce 11 miliard krychlových metrů

Vrtná plošina patří energetické společnosti ExxonMobil. Těžba v Černém moři, kde budou působit společnosti ExxonMobil a rakouská OMV Petron, by měla začít po dokončení dalších průzkumných prací v roce 2015. Podle počátečních odhadů bude třeba do těžby v ložisku investovat kolem deseti milionů dolarů.

Rumunsko nyní produkuje kolem 11 miliard krychlových metrů plynu ročně, což představuje kolem 80 procent její roční spotřeby. Zbytek Bukurešť dováží z Ruska. Snaží se ale omezit svoji závislost na ruské energii, hlavně diverzifikací dodávek. Země produkuje i určité množství ropy, asi 3,5 milionu tun ročně, ale toto množství nestačí zajistit zemi soběstačnost.

Koncese 4 firmám

Rumunsko nyní potřebuje finanční hotovost, a proto plánuje poskytnout koncese na těžbu ropy a plynu ve svém černomořském regionu. Globální krize loni odradila investory, ale nyní Rumunsko podle šéfa agentury pro surovinové zdroje doufá, že nová naleziště budou pro investory atraktivní.

V roce 2010 Rumunsko udělilo licence na pět nalezišť u svého pobřeží. Na těžbě ropy a plynu v Černém moři se nyní podílí společnosti OMV Petrom, Exxon Mobil Corp, Petro Ventures Europe BV a ruský Lukoil.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek