Německým prezidentem zvolen Gauck

19.03.2012
čtk

Německo má po neděli ve svém čele dva východní Němce a současně evangelíky. Po německé kancléřce Angele Merkelové se stal novým německým prezidentem Joachim Gauck. Je to i první nestraník v čele Spolkové republiky. V historickém pořadí je jedenáctý.

Dvaasedmdesátiletého evangelického teologa a bojovníka za občanská práva v někdejší socialistické NDR zvolila výrazná většina poslanců hned v prvním kole hlasování. Gauck získal 991 hlasů ve Spolkovém shromáždění, které sdružuje poslance a zástupce 16 regionálních parlamentů.

Gauck se ujme úřadu už v pondělí, prezidentskou přísahu ale složí až v pátek na společné schůzi obou komor parlamentu.

Gauck chce sblížit politiku s občany

Gauckovo vítězství nebylo tak drtivé, jak se předpokládalo – celkem 108 delegátů se při volbě zdrželo. Jako společný kandidát vládní koalice (CDU/CSU a FDP) a dvou nejsilnějších opozičních formací – sociální demokracie (SPD) a Zelených – měl naději na hlasy 1100 z 1240 členů Spolkového shromáždění.

Všemi svými silami a z celého svého srdce říkám ‚ano‘ odpovědnosti, kterou jste na mne přenesli, řekl Gauck. Jako prezident se chce podílet na sbližování politiky a normálních občanů. Slíbil, že se kromě vnitřních problémů Německa zaměří i na otázky, které hýbou současnou Evropou a světem.

Další kandidáti

Vedle prvního šéfa úřadu na odhalování činnosti východoněmecké tajné policie (Stasi) kandidovala protinacistická aktivistka Beate Klarsfeldová, kterou nominovala opoziční postkomunistická strana Levice. Volilo ji 126 delegátů.

Krajně pravicová Národnědemokratická strana Německa (NPD) vyslala do boje o prezidentské křeslo revizionistického historika Olafa Roseho, který dostal tři hlasy. Osm delegátů se nedostavilo a čtyři hlasy byly neplatné.

Volba nové hlavy státu se konala měsíc po rezignaci Christiana Wulffa, který funkci složil pod tíhou afér z doby, kdy vedl zemskou vládu spolkové země Dolní Sasko. V čele Spolkové republiky stál Wulff necelých 20 měsíců místo obvyklých pěti let, na které je německý prezident volen. Byl to už třetí výběr hlavy Německa za poslední tři roky, neboť i Wulffův předchůdce Horst Köhler abdikoval.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek