Maďarský prezident Schmitt rezignoval kvůli plagiátorské aféře

03.04.2012
čtk

Maďarský prezident odstoupil z funkce. Za rezignací stojí obvinění, že prezident opsal svoji doktorskou práci. Vysoká škola prezidentovi titul odebrala.

Prezident Pál Schmitt oznámil, že odstupuje z funkce maďarské hlavy státu. Jeho rezignaci krátce poté odsouhlasil parlament, jehož předseda László Kövér nyní bude prezidentskou funkci dočasně vykonávat.

Podle maďarské ústavy, kterou jsem podepsal, hlava státu ztělesňuje jednotu národa. V současné situaci, kdy moje osobní záležitosti rozdělují můj milovaný národ, je mojí povinností službu ukončit a vzdát se prezidentského mandátu, řekl v parlamentu Schmitt. Nadále ale popírá, že by svoji doktorskou práci z roku 1992 opsal.

Schmitt nebyl ve funkci ani rok

Jeho abdikaci žádala opozice, konzervativní premiér Viktor Orbán se ho ale doposud zastával. Nicméně v Orbánově straně Fidesz sílily hlasy, že by Schmitt měl odejít. Parlament nakonec jeho odchod z funkce jednoznačně schválil, když rezignaci podpořilo 338 zákonodárců, proti jich bylo pouze pět.

Schmitt, kandidát vládního Fideszu, byl prezidentem zvolen předloni v červnu. Funkční období hlavy hlavy státu je v Maďarsku pětileté.

Doktorát Schmittovi minulý týden odebral senát Semmelweisovy univerzity, kde dizertační práci obhájil. Ukázalo se totiž, že 197 z 215 stran své práce o ekonomických aspektech olympijských her doslovně přeložil z textů bulharského experta na sport Nikolaje Georgieva a německého sociologa Klause Heinemanna.

Zákonodárci chtějí rychle nástupce

Schmitt řekl, že rozhodnutí senátu univerzity o odebrání doktorského titulu napadne u soudu. Tvrdí, že senát k tomu neměl pravomoci, že to může udělat jedině soud.

Vládní aliance Fidesz a křesťanských demokratů požádala premiéra Orbána, aby příštího prezidenta nominoval po náležité součinnosti už 16. dubna, oznámil šéf poslanců Fideszu János Lazar. Na rychlém uvedení nového prezidenta do funkce prý mají zájem vládní strany i opozice.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek