V Řecku se zastřelil penzista kvůli zoufalé finanční situaci

05.04.2012
Euroskop

Řecko vyděsil případ důchodce, který se na veřejnosti zastřelil. Jeho jednání mělo být reakcí na špatnou finanční situaci, ve které se nacházel. Událost se odehrála během jedné z demonstrací proti úsporným opatřením vlády.

Sedmasedmdesátiletý muž si vzal život mezi skupinou protestujících na náměstí Syntagma. Podle některých zdrojů bývalý lékárník před tragickým činem vykřikl, že nechce svým dětem zanechat dluhy.

Později vyšlo najevo, že senior zanechal před tragickým činem dopis na rozloučenou, píše EUobserver. Nemůžu najít jiný způsob jak důstojně zareagovat na moji situaci, vysvětlil v dopise muž. Ve svém vzkazu pak vyjádřil obavu nad tím, že v následujících měsících skončí jeho život hrabáním se v odpadcích a že se stane přítěží pro své děti.

V těchto pro naši zem těžkých časech musíme všichni – stát i jeho občané – podporovat ty z nás, kteří jsou zoufalí, reagoval na zprávu řecký premiér Lucas Papademos.

Jsem v šoku. Bohužel se nejedná o první oběť, počet sebevražd rekordně roste. Musíme vyvést Řeky ze zoufalství, doplnil šéf opozice Antonis Samaras.

Některé zdroje uvádějí, že řecký důchodce byl vážně nemocný a sehnat peníze na léky pro něj bylo v tíživé finanční situaci čím dál těžší. Deník Ekathimerini v té souvislosti uvedl, že stovky pacientů trpících rakovinou mají v současném Řecku problém sehnat léky. Nemocnice v rámci úsporných opatření musely snížit prostředky na nákup drahých léků.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek