FT: Sarkozyho „pětiletka“ stála 355 tisíc pracovních míst v průmyslu

11.04.2012
Euroskop

Během pěti let vlády prezidenta Nicolase Sarkozyho zmizelo podle Financial Times ve Francii 355 tisíc pracovních míst v průmyslu. Problém úpadku průmyslu se proto stal důležitým tématem volební kampaně před dvoukolovými prezidentskými volbami plánovanými na 22. dubna a 6. května.

Francie má nejvíce firem v žebříčku Fortune 500 z celé Evropy. Avšak k nelibosti francouzských zaměstnanců a voličů firmy jako Schneider Electric, Saint-Gobain and Lafarge profitují z globalizace a přesouvají výrobu pryč z Francie. Odliv průmyslu přispěl k nárůstu nezaměstnanosti na deset procent a deficitu obchodní bilance ve výši 70 miliard eur.

Výkonný ředitel firmy Peugeot Philips Varin odhaduje, že za posledních deset let vzrostla cena práce ve Francii o 31 procent, zatímco v Německu pouze o 19 procent. Pracovníci Peugeotu na Slovensku stojí zaměstnavatele na hodinu 10 eur, zatímco v továrně ve Francii 35 eur.

Současný prezident v kampani slibuje, že sníží vysoké náklady na pracovní sílu. Namísto nich plánuje zvýšit daně ze spotřeby. Stejně jako jeho hlavní rival socialistický kandidát Francois Hollande ale plánuje pokračovat v udržování rozsáhlého státu. V roce 2017 by v případě vítězství současné hlavy státu dosahovaly veřejné výdaje 52 procent HDP. Pokud by jej nahradil Hollande, vyšplhaly by se na 54 procent DPH. To je nejvyšší podíl z celé eurozóny.

Francouzskou ekonomiku trápí i další problémy. Týdeník The Economist dokonce napsal, že Francie by se mohla ocitnout v centru příští krize eura. Podle britského týdeníku tomu nasvědčuje kromě vysokých státních výdajů (v současnosti 56 procent HDP) i rostoucí veřejný dluh (90 procent HDP), vysoká nezaměstnanost, špatně kapitalizované banky a nejvyšší nominální deficit obchodní bilance z celé eurozóny.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek