Předčasné volby v Řecku budou 6. května

12.04.2012
Euroskop

Předčasné volby do řeckého parlamentu se uskuteční začátkem příštího měsíce. Premiér Lucas Papademos oznámil, že Řekům se volební místnosti otevřou 6. května. Nová vláda má nahradit koaliční kabinet, který dohlíží na zavedení úsporných opatření.

Toto předvolební období není jako ostatní. Některá důležitá rozhodnutí nemůžeme řešit až po volbách, vyzval řecký premiér k odpovědnosti současné zákonodárce. Řecko se nachází v nezáviděníhodné pozici. Kvůli rozsáhlé finanční krizi musí parlament přijmout další nepopulární opatření.

Předvolební kampaň je nicméně už v plném proudu, píše Financial Times. Podle průzkumů by volby měla vyhrát středopravicová Nová demokracie a následovat by ji měl koaliční PASOK. Velké strany ale oproti minulým volbám výrazně ztratily. PASOK a Nová demokracie by teď nasbíraly 36 procent. Odliv jejich voličů způsobily reformy, které mají vzkřísit řeckou ekonomiku.

Analytici se obávají, že se do řeckého parlamentu dostane několik stran a nebude tak šance, aby vznikla silná vláda. Dvě třetiny Řeků se nechalo slyšet, že si po volbách v parlamentu představuje jinou koalici, než která vládne teď.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek