Sarkozy a Hollande uspořádali poslední mítink před volbami

16.04.2012
čtk

Už za necelý týden se ve Francii uskuteční první kolo prezidentské volby. Voličům se na velkých mítincích představila současná hlava státu Nicolas Sarkozy a jeho socialistický rival François Hollande. Zatímco Sarkozy si vybral jako místo svého projevu náměstí Svornosti v centru Paříže, Hollande se ukázal na nádvoří hradu Vincennes na východním okraji francouzské metropole.

Oba muži se před desetitisícovými davy svých příznivců snažili především zburcovat voliče, kteří jsou ochotní nebo alespoň náchylní jim odevzdat své hlasy, aby rozhodně neváhali k volbám přijít a zvýšit tak naděje těchto kandidátů se probojovat do druhé kola.

Podle předvolebních průzkumů veřejného mínění je kromě nečekaného vývoje prakticky jisté, že Sarkozy i Hollande postoupí. Jestliže současný prezident možná postoupí s lehkým náskokem jako první, v druhém kole má Hollande šanci jej přebít hlasy i těch voličů, kteří budou volit nejprve jiné kandidáty a kterým je Sarkozy příliš nesympatický na to, aby mu umožnili nastoupit na druhý pětiletý mandát.

Podle agentury AFP se Hollande držel své role sjednotitele země, Sarkozy se vyhraňoval více pravicově, aby mohl ubrat co nejvíce hlasů poměrně silné krajní pravici, kde má vůdkyně nacionalistů Marine Le Penová naději na zisk kolem 13 procent hlasů.

Sarkozy překvapivě kritizoval ECB

Sarkozy otevřel témata, která by si na fóru Evropské unie předtím patrně nedovolil. Agentury si všímají, že slíbil voličům přehodnotit roli Evropské centrální banky (ECB), která je pro ekonomicky nejsilnější zemi v EU, Německo, nedotknutelná, stejně jako otázku obnovení kontroly hranic zemí uvnitř schengenského prostoru. Nepřímo kritizoval maastrichtská kritéria, která omezují zadlužování států a pravomoci ECB, která možná překážejí hospodářskému růstu zemí eurozóny.

Pokud ECB nebude podporovat růst, nebudeme mít dostatek růstu, podotkl Sarkozy s tím, že je zapotřebí podporovat produktivitu unie a rozvoj investic.

Pomozte Francii, vyzýval Hollande

Hollande, který už začátkem předvolební kampaně přislíbil, že znovu otevře otázku poslední unijní smlouvy o rozpočtové odpovědnosti, k níž nepřistoupily pouze Británie a Česko, vyzval voliče, aby šli k urnám. Nežádám vás, abyste mi pomohli, ale abyste pomohli Francii, prohlásil podle rozhlasu France 1.

Hollande zároveň obvinil Sarkozyho pravici, že v ohrožení, v jakém nyní je, umí jen strašit lidi před zahraničím, daněmi i trhy.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek