Sarkozy a Hollande se střetli v televizním duelu plném emocí

03.05.2012
čtk

Dva kandidáti na francouzského prezidenta se střetli v dlouho očekávaném televizním duelu. V tříhodinové debatě plné emocí se oba politici pokusili nahnat poslední hlasy voličů před nedělním druhým kolem voleb.

Socialistický kandidát na francouzského prezidenta François Hollande v televizním duelu podle očekávání kritizoval hlavu státu Nicolase Sarkozyho, že jeho pětiletá vláda byla neúspěšná. Viditelně rozčílenější Sarkozy se v přímé debatě pokusil znevěrohodnit program svého soupeře. Sarkozy také zabojoval o hlasy voličů krajní pravice, když slíbil snížit o polovinu imigraci a varoval před islamizací Francie. Debata se ale věnovala hlavně ekonomickým problémům země, zejména nezaměstnanosti.

Na úvod téměř tříhodinové debaty každý z adeptů chtěl ukázat, že je tím pravým, kdo je schopen sjednotit Francouze. Sarkozy nakonec zpochybnil schopnost Hollanda zastávat prezidentský úřad. Soupeř ironicky reagoval, že by nechtěl být jako Sarkozy prezidentem všeho a pak nebýt odpovědný za nic.

Hollande srovnával horší výkon francouzské ekonomiky s německou. Zdůraznil, že se nezaměstnanost za Sarkozyho vlády zdvojnásobila a deficit zahraničního obchodu stoupl na 70 miliard eur.

Holland slíbil zmrazení cen pohonných hmot

Sarkozy také soupeři připomněl 35hodinový pracovní týden zavedený před lety za vlády socialistů, který snižuje konkurenceschopnost Francie.

Hollande chce obnovit růst zaměstnanosti mladých a lidí v předdůchodovém věku, a to tím, že zaměstnavatelé nebudou za ně platit sociální příspěvky. Minimální mzdy mají podle něj stoupat v závislosti na hospodářském růstu.

Slíbil v kritické době několikaměsíční zmrazení cen pohonných hmot v jejich zdanitelné části, což by se notně dotklo příjmů státu. Sarkozy to označil za nemožné a Hollanda obvinil z demagogie.

Kdo získá voliče Le Penové?

Oba politici se střetli také kolem přistěhovalectví, ve kterém se vzácně shodli na potřebě omezit příliv migrantů. Sarkozy prohlásil, že jejich vysoký příliv byl znatelný už za vlády socialistů a chce legální imigraci snížit o polovinu. Také napadl záměr socialistického vyzývatele umožnit cizincům s trvalým pobytem ze zemí mimo EU volit v místních volbách. Varoval přitom před islamizací Francie.

Hollande ho za to nepřímo obvinil ze snahy si získat nacionalistické voliče. 18 procent lidí v první kole hlasovalo pro krajně pravicovou kandidátku Marine Le Penovou. Hollande zároveň zdůraznil, že se nehodlá podřizovat tužbám muslimské menšiny ve Francii a oddělovat muže a ženy v restauracích a na koupalištích. Také prohlásil, že hodlá zachovat zákon o zákazu zahalování žen, který představitelé islámu rovněž kritizují.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek