Úsporná opatření neplatí, vzkázal šéf řeckých radikálů Bruselu

10.05.2012
čtk

Lídr řecké radikální levice Alexis Tsipras oznámil představitelům Evropské unie, že závazky, které se sedmadvacítkou uzavřel předchozí kabinet ohledně úspor, neplatí. Tsipras se v současnosti pokouší o sestavení vlády.

Vůdce Koalice radikální levice (SYRIZA) Alexis Tsipras zaslal ráno dopis v tomto znění šéfovi Evropské komise Josému Barrosovi a řediteli Evropské centrální banky (ECB) Mariovi Draghimu, upozornil například list Kathimerini.

Tsipras toto prohlášení zdůvodnil tím, že voliči v nedělních parlamentních volbách jednoznačně odsoudil dosavadní dohody o vládních ekonomických reformách provázených drastickými škrty výměnou za finanční pomoc eurozóny se splácením obrovského dluhu Řecka.

Tsipras už v předchozích dnech řekl, že jeho strana je jednoznačně proti pokračování dosavadní politiky plnění barbarských a ponižujících podmínek.

Šéf SYRIZA se od úterý snaží dát dohromady vládní většinu mezi potenciálními koaličními partnery. Místní pozorovatelé pochybují, že se mu to podaří. Předpokládá se, že země půjde k dalším předčasným parlamentním volbám v červnu.

Vůdce konzervativců z Nové demokracie (ND) Antonis Samaras po Pyrrhově vítězství, ve kterém získal sice první místo, ale něco jen přes stovku poslanců v 300členném parlamentu, vyzval k seskupení sil pravého středu s cílem zachránit členství země v eurozóně. Podle médií se tak již začal i on připravovat na předčasné volby, v nichž chce zastavit posilování radikální levice a obecně extremistických sil v Řecku.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek