Berlín potvrdil úterní schůzku Merkelová-Hollande

11.05.2012
čtk

Německá kancléřka Angela Merkelová přijme v úterý odpoledne v Berlíně nastávajícího francouzského prezidenta Françoise Hollandea. Potvrdil to dnes kancléřčin mluvčí Steffen Seibert, podle něhož půjde jen o seznamovací schůzku.

Nepůjde o setkání, kde se budou přijímat rozhodnutí, ale o seznamovací schůzku, řekl Seibert na tiskové konferenci. Hollande přiletí do Berlína pár hodin poté, co bude v úterý dopoledne v Paříži uveden do prezidentského úřadu. Po asi hodinové pracovní schůzce bude následovat společná tisková konference Hollandea s Merkelovou. Francouzská média ve čtvrtek uváděla, že by Hollande měl zůstat v Berlíně také k jednáním během večeře.

Merkelová se socialistovi Hollandeovi během předvolební kampaně vyhýbala a otevřeně podporovala jeho soka, dosavadního prezidenta Nicolase Sarkozyho. Hollande podporuje rozšíření fiskálního paktu o prorůstová opatření a chce vůbec víc podporovat růst, například i evropskými obligacemi na podporu jednotlivých projektů.

Merkelová po Hollandeově zvolení řekla, že ho uvítá s otevřenou náručí, ale že Německo nepřistoupí na podporu růstu za cenu dalších půjček. Kancléřka Merkelová se těší na perspektivu těsné spolupráce s Françoisem Hollandem, prohlásil dnes Seibert. Merkelová se prý také chce dopodrobna seznámit s názory francouzského prezidenta na fiskální disciplínu a na opatření na podporu růstu a vysvětlit přesvědčení Německa a své názory na to, co Evropa již začala od konce loňského roku, kdy se růst stal v Evropě důležitým tématem.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek