Předvolební průzkum ve Francii

23.05.2012
čtk

Síly Socialisticky strany (PS) a pravicového Svazu pro lidové hnutí (UMP) jsou před nadcházejícími parlamentními volbami ve Francii víceméně vyrovnané. Vyplývá to z dnes zveřejněného průzkumu agentury IFOP.

Podle výzkumu agentury IFOP by kandidáty PS a Radikální levicové strany volilo v prvním kole parlamentních voleb 34,5 procenta dotázaných, tedy o 3,5 procenta víc než 6. května, kdy v prezidentských volbách vyhrál socialista François Hollande. Pro kandidáty UMP a jejích spojenců, tedy Radikální strany a Nového středu by bylo 33 procent dotázaných, tedy o procento víc než při posledním průzkumu.

Národní frontu (FN) by volilo 16 procent Francouzů, což je o dvě procenta méně než začátkem měsíce. Uskupení Levá fronta má přízeň sedmi procent voličů, Zelení 4,5 procenta a centristické Demokratické hnutí čtyř procent dotázaných.

Ve Francii se volí Národní shromáždění dvoukolovým většinovým systémem. Pokud v prvním nikdo nezíská přes 50 procent hlasů, do druhého kola postupují dva až tři nejúspěšnější kandidáti. Konečný výsledek voleb tedy ve velké míře záleží na hlasech voličů, jejichž kandidáti do druhého kola nepostoupili.

Složení parlamentu určuje podobu vlády. Pokud by v parlamentních volbách zvítězila pravice, musel by levicový prezident Hollande vládnout s kabinetem opačného zaměření. První kolo parlamentních voleb bude 10. června a druhé 17. června.

V prvním kole minulých parlamentních voleb v roce 2007 dostali kandidáti UMP a jejích pravicových spojenců 45,6 procenta hlasů, PS a další levicové strany 28 procent, Demokratické hnutí 7,6 a FN jen 4,3 procenta.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek