Rumunsko mění volební zákon, nahrává vládnoucí straně

23.05.2012
čtk

Rumunský parlament v úterý schválil změnu volebního zákona. Novela ruší dosavadní smíšený většinový a proporční systém a nahrazuje ho přímými volbami v jednomandátových obvodech. Zrušen byl pětiprocentní práh pro vstup do parlamentu, volby budou jednokolové.

Podle komentářů rumunských médií zákon zvýhodňuje vládnoucí koalici Sociálně liberální svaz (USL) premiéra Victora Ponty. Změnu parlament odhlasoval pohodlnou většinou 180 z 236 přítomných poslanců.

Opoziční Demokratický svaz Maďarů jednání bojkotoval. Liberálně demokratická strana (PDL), která je hlavní opoziční silou v zemi, hodlá kvůli novele podat stížnost ústavnímu soudu.

Nová volební pravidla podle odhadu expertů mohou USL v listopadových volbách zajistit 65 až 80 procent hlasů. USL je volnou koalicí sociálních demokratů, liberálů a konzervativců. K moci se dostala na přelomu dubna a května, kdy předchozí vláda PDL neuspěla v hlasování o plánovaných radikálních úsporách.

Rumunsko, které je druhým nejchudším členem Evropské unie, zahájilo kvůli rozpočtovým úsporám radikální škrty, snížilo platy a zvýšilo daně.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek