Řecké volby: Odhady vítěze se v průzkumech stále mění

01.06.2012
čtk

Preference favoritů před opakovanými volbami v Řecku, které se budou konat 17. června, se neustále mění. Největší podpoře voličů se střídavě těší konzervativní Nová demokracie (ND) a Radikální levicová koalice (SYRIZA), která odmítá podmínky mezinárodní pomoci Řecku. Ukazují to poslední tři průzkumy veřejného mínění: v jednom případě vítězí ND, v jednom SYRIZA a v tom třetím jsou výsledky velmi těsné.

Radikální levicová koalice v předchozích květnových volbách, po nichž se v Řecku nepodařilo sestavit vládu, překvapila druhým místem. Podle čtvrtečního průzkumu společnosti DATA RC by nyní Radikální levicovou koalici volilo 22,1 procenta Řeků, ale volby by opět vyhrála ND s 24,5 procenta. Pokud by byli z výpočtu vyloučeni nerozhodnutí voliči a lidé, kteří k volbám jít nechtějí, byl by zisk Nové demokracie 28,4 procenta a SYRIZA by si připsala 25,6 procenta voličských hlasů. Do parlamentu by se dostalo sedm stran.

Údaje tak potvrzují například výsledky předchozího průzkumu veřejného mínění agentury Kapa Research. Komentátoři přitom i na jeho základě soudili, že se Řekové zřejmě zalekli vyhazovu z eurozóny, jenž by Řecku asi hrozil v případě vítězství krajní levice.

Výsledky dalších dvou průzkumů zveřejněných ve středu jsou ale úplně jiné. Podle agentury VPRC by totiž SYRIZA vyhrála s 30 procenty hlasů, zatímco ND by obdržela 26,5 procenta hlasů. Agentura GPO sice předpovídá vítězství Nové demokracie s 23,4 procenta hlasů, ale Radikální levicová koalice je těsně za ní s 22,1 procenta hlasů, což při možné tříprocentní chybě znamená vyrovnané síly. U ostatních stran se pořadí a procentuální preference příliš nemění.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek