Cameron a Hollande: přestřelka kvůli daním

20.06.2012
čtk

Britský premiér David Cameron na summitu G20 v Mexiku prohlásil, že pro francouzské bohaté a podnikatele „rozvine červený koberec“, pokud Francois Hollande splní předvolební slib a zvýší horní sazbu daně pro příjmy nad milionem eur (25,4 milionu Kč) ročně na 75 procent.

Britský premiér Cameron se v pondělí na setkání s podnikateli před zasedáním summitu strefoval do záměru francouzských socialistů řešit problémy eurozóny a podpořit ekonomický růst zvyšováním daní a vládních výdajů. Myslím, že je chybné mít naprosto nekonkurenceschopnou horní sazbu daně z příjmu, řekl Cameron.

Britský premiér také prohlásil, že přivítá v Británii více francouzských podniků, které budou platit daně na naše zdravotnictví, školy a všechno ostatní. Koaliční vláda letos snížila sazbu z příjmu nad 150.000 liber ročně (4,7 milionu korun) z 50 na 45 procent.

Hollande se odmítl nechat do polemiky zatáhnout. Každý je odpovědný za to, co říká, a já jsem. V době, kdy by Evropané měli obzvlášť držet při sobě, neudělám nic pro to, abych tuto soudržnost oslabil, řekl v reakci na Cameronovy výroky. Pokud jde o naše daňové politiky, jsme vždy připraveni je porovnat, dodal nicméně Hollande.

Přestřelku mírnil i premiérův úřad. Premiér při odpovědi na otázku napůl žertoval. Ale to, co řekl v souvislosti s konkurencí daňových systémů, má seriózní jádro, uvedl dnes Cameronův úřad v Londýně.

Kandidát na předsedu francouzského parlamentu Claude Bartolone řekl, že Francouzi, kteří se přestěhovali do Británie, se stejně nakonec vracejí domů kvůli zdravotní péči a školám. Ne všichni francouzští představitelé ale brali Cameonovy výroky úplně vážně. Upřímně řečeno, nevím, jak chcete rozvinout přes kanál červený koberec. Myslím, že by docela zvlhl, poznamenal ministr práce Michel Sapin.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek