Řecko: Sestaví Samaras vládu? Má poslední den

20.06.2012
čtk

Tři řecké politické strany, které od pondělí intenzivně jednají o podobě budoucí řecké vlády, by mohly dosáhnout dohody do středečního poledne. V aténské televizi to prohlásil šéf řeckých socialistů (PASOK) Evangelos Venizelos.

Venizelos se večer zúčastnil schůzky svolané Antonisem Samarasem, šéfem Nové demokracie (ND), která vyhrála volby. Mimo představitele PASOK se u Samarase sešli také zástupci menší Demokratická levice (DIMAR), která v nedělních volbách získala 17 mandátů.

DIMAR vládu podpoří

Koalice ND, PASOK a DIMAR by měla ve třísetčlenném řeckém parlamentu většinu 179 hlasů.

Předseda DIMAR Fotis Kuvelis večer na mítinku stoupenců své strany prohlásil, že Demokratická levice vládu podpoří, ale na kabinetu se podílet nebude. Podpoříme vládu při hlasování o důvěře, ale do kabinetu nevstoupíme, řekl Kuvelis podle agentury ANA.

Samaras však potřebuje co nejsilnější parlamentní podporu, aby mohl prosadit úsporná opatření nezbytná k boji s obřím státním zadlužením.

PASOS nemá jasno

Všechny tři potenciální koaliční strany se shodují v názoru, že kabinet by měl být vytvořen co nejdříve. Řecký prezident Karolos Papulias po volbách prohlásil, že nová koaliční vláda by měla být vytvořena už v pondělí. Samaras později hovořil o tom, že hraničním termínem je úterý.

Šéf PASOS Venizelos ale dnes v televizi potvrdil úterní informace řeckého tisku, že jeho strana nemá jasno o podobě své účasti. Vláda musí být vytvořena v nejbližším možném termínu. V této chvíli je možné říci, že by se tak mohlo stát do středečního poledne, prohlásil.

Jakkoli PASOK vládní projekt z celého srdce podporuje, o formě účasti se podle Venizelose ještě nerozhodl. Nejdůležitějším problémem není složení nové vlády, ale sestava týmu pro sjednání co nejvýhodnějších podmínek záchranné půjčky, řekl v televizním prohlášení Venizelos. Budeme mobilizovat naše zahraniční kontakty, využijeme všech našich zkušeností, dodal.

Bude třetí pokus ?

PASOK se stejně jako Nová demokracie zavázal dodržet slib tvrdých úsporných kroků, které musí Řecko podniknout výměnou za sérii záchranných půjček. Socialisté ale mají v úmyslu posunout o dva roky harmonogram těchto kroků tak, aby jejich dopad na obyvatelstvo byl mírnější.

Samaras má na sestavení vlády tři dny a jeho pověření ve středu vyprší. Pokud nebude mít úspěch, šanci by měla dostat radikální levicová SYRIZA, v nedělních volbách druhá. Její vůdce Alexis Tsipras ale prohlásil, že se o sestavení vlády pokoušet nehodlá. Třetí ve volbách skončil PASOK.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek