Samaras získal podporu pro vládu

20.06.2012
čtk

Dvě řecké levicové strany, které vyjednávaly s vítězem voleb pravicovou Novou demokracií o sestavení koaliční vlády, ji slíbily podporu v parlamentu. Do vlády ale ministry nevyšlou. Místo toho chtějí do klíčových resortů prosadit odborníky. Vyplývá to z dosavadních setkání předsedů stran.

Sestavením vlády byl v pondělí bezprostředně po nedělních volbách pověřen prezidentem šéf vítězné Nové demokracie (ND) Antonis Samaras, který dnes znovu hovořil zvlášť s předsedou Panhelénského socialistického hnutí (PASOK) Evangelosem Venizelosem a s vůdcem Demokratické levice (DIMAR) Fotisem Kuvelisem. Oba mu slíbili podporu.

V průběhu odpoledne se mají sejít znovu, tentokrát všichni tři pohromadě, aby projednali obsazení resortů. Podle serveru listu To Vima se už spekuluje o tom, že jako ministr financí bude navržen guvernér řecké banky Vasilis Rapanos, který bude pověřen vyjednáváním s partnery z eurozóny a Mezinárodního měnového fondu (MMF) o zmírnění podmínek mezinárodní finanční pomoci, která zaštiťuje zemi před bankrotem.

Nejmenší koaliční partner DIMAR požaduje za svou podporu postupný ústup od razantních úsporných opatření, aniž přesně vysvětlil, jak toho dosáhnout bez konfliktu s eurozónou. Určité východisko nastínila ND, která chce získat dodatečné finanční prostředky na zmírnění sociálních dopadů škrtů rozsáhlejší privatizací státních a polostátních podniků a dalšího státního majetku nad rámec dosavadních dohod.

Zatímco DIMAR se o personální neúčasti v budoucí vládě rozhodl hned, předcházely stejnému rozhodnutí PASOKu, prosazovanému Venizelosem, ostré hádky uvnitř vedení strany. Jeho část totiž byla názoru, že pokud PASOK chce plně podporovat budoucí vládu, pak by v ní měl mít také svoje ministry.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek