Řečtí pohraničníci přelepují makedonské „spzetky“

22.06.2012
čtk

Řečtí pohraničníci začali na hraničních přechodech přelepovat makedonskou zkratku MK na registračních značkách aut štítkem FYROM. Pod touto zkratkou, která v angličtině znamená Bývalá jugoslávská republika Makedonie, se kvůli sporu o název se sousedním Řeckem musela Makedonie v roce 1993 stát členem OSN. Nová rozepře tak podle serveru BalkanInsight.com znamená další zhoršení vztahů mezi Aténami a Skopje.

Uznáváno Řeckem jako FYROM, stojí v angličtině a řečtině na přelepu registrační značky. Tento krok se podle řeckého zastupitelství ve Skopje týká jen nově zaregistrovaných vozů, které mají na nových značkách zkratku MK. Řecký úřad své počínání odůvodňuje prozatímní dohodou OSN z roku 1995, která upravuje vztahy mezi oběma státy.

Makedonie začala vydávat v únoru nové SPZ, které mají v rohu zkratku MK. Skopje tvrdí, že změna byla nutná, aby země vyhověla standardům Evropské unie. Makedonské ministerstvo vnitra uvedlo, že je krokem svého souseda překvapeno a že stále ještě zvažuje reakci.

Vztahy mezi Skopje a Aténami jsou již po dvě desetiletí kvůli při o název Makedonie na bodu mrazu. Stejné jméno totiž nese i řecká oblast na severu země a Atény také tvrdí, že název Makedonie je výlučně řeckým kulturním dědictvím. Atény kvůli nevyřešeným sporům blokují vstup Makedonie do NATO a brzdí vyjednávání Makedonie o vstupu do EU.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek