Samaras sestavil vládu, chce plnit fiskální cíle až za 2 roky

22.06.2012
čtk

Řecký premiér Antonis Samaras dnes jmenoval novou vládu, v níž osmnáct z 20 ministrů jsou členové jeho konzervativní Nové demokracie (ND). Zbývající ministři mají blízko k Panhelénskému socialistickému hnutí (PASOK) a k Demokratické levici (DIMAR), které slíbily vládě podporu, ovšem nevyšlou do kabinetu své čelné představitele. Pravicová ND má s podporou obou levicových stran zajištěnu pohodlnou většinu v parlamentu.

Klíčový post ministra financí přebírá podle očekávání předseda řecké národní banky Vasilis Rapanos. Místopředseda ND Dimitris Avramopulos se stal ministrem zahraničí.

Podle agentury Reuters nedávají analytici vládě dlouhý život. Tvoří ji bývalí rivalové, kteří stáli proti sobě od poloviny 70. let minulého století. Samaras, který se původně proti záchrannému balíku stavěl, později byl zdrženlivý a nyní ho podporuje, je podle kritiků oportunista, který často mění názory.

Nová řecká vláda bude žádat od mezinárodních věřitelů dvouletý odklad pro splnění fiskálních cílů vyplývajících z dohody o zahraniční finanční pomoci, která zachraňuje Řecko před bankrotem. Podle přijatého programového prohlášení budou Atény také chtít nad rámec dosavadních úmluv zmírnit dopady úspor na nezaměstnané a omezit propouštění ve státním sektoru.

Mezi dalšími body programového prohlášení je kromě vládního závazku zachovat Řecko v eurozóně také například urychlení privatizace státních a polostátních podniků, zmírnění dopadů razantních rozpočtových škrtů na nízkopříjmové skupiny obyvatelstva, což by mohlo zahrnovat i opětné zvýšení minimální mzdy.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek