Německý parlament schválil fiskální pakt a záchranný fond ESM

02.07.2012
čtk

Po dolní komoře německého parlamentu se pro rozpočtový pakt Evropské unie a vznik trvalého záchranného fondu eurozóny vyslovila v pátek v noci podle očekávání i Spolková rada.

Definitivnímu německému schválení těchto evropských dohod ale nadále brání značné překážky, protože konečné slovo bude mít ústavní soud. Podle pozorovatelů je také možné, že ústavní soudci umožní, aby o předávání moci z Berlína do Bruselu rozhodli sami Němci v referendu.

Spolkový sněm večer schválil potřebnou dvoutřetinovou většinou fiskální pakt EU a vyslovil se také pro vznik Evropského stabilizačního mechanismu (ESM). Obě dohody podpořila většina poslanců vládních křesťanských demokratů i liberálů a také opozičních sociálních demokratů a zelených, proti byla strana Levice a skupina rebelů z CDU. Těsne před půlnocí dohody schválil Bundesrat, kde jsou zastoupeny spolkové země.

O výsledku hlasování nebylo pochyb, protože většina opozice dala najevo, že dohody podpoří, pokud kancléřka Angela Merkelová kývne na opatření na podporu růstu a zaměstnanosti. Německo dnes schválením fiskálního paktu a ESM všemi stranami v obou komorách vyšle silný signál … že překonáváme evropskou dluhovou krizi udržitelným způsobem, řekla Merkelová v Bundestagu před hlasováním.

Čeká se na ústavní soud

ESM má začít fungovat už 9. července, Německo ani řada dalších zemí eura jej však zřejmě nesplní. Ústavní soud v Karlsruhe totiž požádal prezidenta Joachima Gaucka, aby dohody po hlasování nepodepisoval, aby měli soudci čas rozhodnout o velkém kvantu stížností na jejich neústavnost. Rozhodování soudu může trvat týdny.

Ústavní soud v sérii rozhodnutí od roku 2009 vyjadřoval systematicky výhrady k neustálému přenášení pravomocí státu do Bruselu a ve verdiktu k lisabonské smlouvě o EU zajistil německému parlamentu právo vetovat rozhodnutí přijatá na evropské úrovni.

Více na Euroskoupu: Plány na záchranu eura komplikuje Merkelové ústavní soud

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek