Nezaměstnaní Lotyši neúspěšně válčí s bolševníkem

11.07.2012
čtk

Šest let se lotyšské úřady pokoušely zlikvitovat „sovětský“ bolševník Sosnowský. Plány počítaly s tím, že se plocha omezí na 2000 hektarů. Místo toho je více než pětkrát větší.

Bolševník Sosnowského přivezli do Lotyšska sovětští zemědělští experti. Jako krmivo pro dobytek. Maso těchto zvířat ale nešlo kvůli nepříjemné pachuti na odbyt a nové krmivo se neosvědčilo.

Pobaltí a Lotyšsko zvlášť patří k zemím nejvíce zasaženým bolševníkem. Někteří experti už míru jeho rozšíření označují za katastrofální. Podle listu Latvijas Avize se bolševníkem zasažená plocha každý rok zvyšuje o deset procent.

Experti označují za nejúčinnější cestu k likvidaci bolševníku mechanické ničení vzrostlých plodin. Úřady k tomuto účelu najímaly nezaměstnané za měsíční plat sto latů (3600 korun). Ani tato metoda ale žádoucí efekt nepřinesla.

Podle odhadů lotyšské vlády je na boj s bolševníkem zapotřebí kolem 12 milionů latů (434 milionů korun), které ovšem ve státní pokladně nejsou. Poslední nadějí jsou prý pro Lotyšsko dotace z Evropské unie.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek