Odvolaný rumunský prezident zahájil kampaň za svůj návrat

17.07.2012
čtk

Rumunský prezident Traian Basescu, kterého z funkce odvolal parlament, zahájil kampaň s cílem přesvědčit lidi, aby v blížícím se referendu hlasovali proti jeho sesazení. Rumuni budou o Baseskově osudu rozhodovat 29. července.

Proces odvolání středopravicového prezidenta Baseska před časem zahájila vláda levého středu premiéra Victora Ponty. Basescu mluví o tom, že Ponta proti němu zosnoval puč. Věřím, že řeknete ´ne´ puči proti vládě zákona v Rumunsku, řekl Basecu podle portálu BalkanInsight.com na shromáždění v sedmihradské Kluži.

Odvolaná hlava státu chystá v příštích dnech další shromáždění, kde se bude snažit získat podporu voličů. Do karet by mu hrálo i to, kdyby v referendu přišlo hlasovat méně než 50 procent voličů; v takové situaci by hlasování bylo neplatné a úřad by si udržel, píše BalkanInsight.

Nicméně podle informací rumunských médií není vyloučeno, že na úterním a středečním mimořádném zasedání parlamentu poslanci z vládních stran změní zákon o referendu. Není prý vyloučeno, že hlasování protáhnou z jednoho na dva dny, aby mohlo přijít více lidí hlasovat, nebo že zruší hranici účasti, pod kterou je referendum neplatné.

Pozastavení členství?

Politický vývoj v Rumunsku posledních týdnů dělá starosti Bruselu, podle kterého je v této zemi v ohrožení systém vlády zákona i nezávislost justice. Minulý týden se kvůli tomu s premiérem Pontou sešel šéf Evropské komise (EK) José Barroso a unijní prezident Herman van Rompuy. Z diplomatických kruhů podle agentury DPA zaznělo, že EK nevylučuje, že by Bukurešti mohlo být pozastaveno členství v sedmadvacítce.

Kvůli blížícímu se referendu odložila cestu do Rumunsku delegace Mezinárodního měnového fondu, Světové banky a Evropské komise, která měla zjišťovat, zda tato země s nejslabší ekonomikou v EU dodržuje podmínky, za kterých dostala úvěr ve výši pěti miliard eur (127 miliard korun).

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek