Bill Clinton shání charitativní dary pro Řecko

23.07.2012
Euroskop

Řecko doufá, že přiláká miliony dolarů zahraničních investic a charitativní pomoci. V neděli svou pomoc na tom přislíbil bývalý americký prezident Bill Clinton, který zemi navštívil spolu se skupinou řecko-amerických podnikatelů.

„Řecko prochází vlastní verzí velké deprese, řekl řecký premiér Antonis Samaras na setkání s Billem Clintonem. „Potřebujeme nastartovat hospodářství a postoupit s reformami, které obnoví konkurenceschopnost…s podporou evropských partnerů a živé komunity řecké diaspory, dodal.

Nedělní rozhovory se podle Samarase soustředily na nalezení způsobu, jak přilákat investory a oživit řecké hospodářství. Clintonova nadace Global Initiative Foundation a zámořská diaspora by měly pomoci zlepšit důvěryhodnost země v zahraničí.

V čele akce „Helenic Initiative podporované úspěšnými Řeky žijícími v USA stojí Andrew Liveris, ředitel firmy Dow Chemical. Cílem iniciativy je získat 100 milionů dolarů pro boj proti chudobě a pomoc při zásobování léky v Řecku.

Podle evropského statistického úřadu Eurostat je v středomořské zemi ohroženo chudobou 30 procent obyvatel. A počet Řeků balancujících na hraně chudoby či již přímo v hmotné nouzi podle americké charitativní organizace Niarchos Foundation neustále stoupá.

Současně Evropská investiční banka v sobotu schválila odblokování 1,44 miliardy eur úvěrů pro řecké malé a střední podniky, které ztratily přístup ke komerčním půjčkám. Rozdělení financí bude rozprostřeno do období tří let.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek