Rumunsko: Basescu ustál pokus o odvolání

30.07.2012
čtk

Spor prezidenta a premiéra v Rumunsklu pravděpodobně bude pokračovat. Prezident Traian Basescusi ale může připsat důležité vítězství. K referendu, které mělo potvrdit jeho odvolání parlamentem, totiž přišlo pouze 46 procent lidí. Je tedy neplatné a Basescu se může vrátit do úřadu.

Rumunské referendum o odvolání prezidenta je neplatné. Zákonem stanovená polovina oprávněných voličů k urnám nepřišla. Podle rumunská volební komise se hlasování zúčastnilo jen 46 procent voličů. Na druhou stranu, prezidentovo odvolání podpořilo přes 80 procent z nich.

Středopravicový prezident, nepopulární především kvůli prosazování tvrdých úspor, se už prohlásil za vítěze hlasování. Rumuni hlasovali proti státnímu převratu, prohlásil Basescu.

Jeho hlavní politický protivník, premiér Victor Ponta, zdůraznil, že nelze ignorovat vůli lidu. Každý politik, jenž ignoruje vůli milionů hlasujících, je odtržený od reality, prohlásil Ponta, jenž zpochybnil legitimitu Basescova setrvání v úřadu.

Proces odvolání prezidenta spustila po vnitropolitických sporech Pontova vláda levého středu. Basescu občany vyzval k bojkotu referenda. Obavy o osud demokracie a právního státu v Rumunsku vyjádřila i Evropská unie. Basesca odvolal parlament kvůli tomu, že údajně překročil své pravomoci, když prý zasahoval do činnosti vlády a soudního systému. Šedesátiletý politik obvinění popírá.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek