Institut HWWI zhoršil výhled německé ekonomiky

06.09.2012
čtk

Německý hrubý domácí produkt v letošním roce stoupne o 0,7 procenta. Předpověděl to Hamburský institut pro světovou ekonomiku (HWWI). Zhoršil tak svoji předchozí prognózu, která počítala se zvýšením o procento. Odhad růstu pro příští rok institut snížil na 0,5 procenta z dříve předpokládaných 1,5 procenta.

Za zhoršením výhledu německé ekonomiky stojí rostoucí hospodářské problémy v eurozóně, která se potýká s dluhovou krizí. Situace se zejména v Řecku, Španělsku a Itálii ještě více vyostřila, uvedl institut. Dodal, že v letošním druhém pololetí by mohla německá ekonomika stagnovat a dostat se na pokraj recese.

Ve druhém čtvrtletí tempo růstu německé ekonomiky zpomalilo na 0,3 procenta z 0,5 procenta v předchozích třech měsících. Německá centrální banka Bundesbank minulý měsíc upozornila, že dluhová krize v eurozóně zastiňuje vyhlídky německé ekonomiky. Před hrozbou negativních důsledků dluhové krize minulý měsíc varovalo také německé ministerstvo hospodářství. Německo má největší ekonomiku v Evropě, na které je závislá řada českých firem.

Dubnová prognóza německé vlády počítá s nárůstem ekonomiky o 0,7 procenta v letošním a o 1,5 procenta v příštím roce. Rozpočtový expert vládní strany CDU Norbert Barthle dnes nicméně uvedl, že Německo bude moci hovořit o štěstí, pokud tempo růstu v příštím roce dosáhne alespoň jednoho procenta.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek